2011-03-31
 13:45:32

Tja! Sitter och kollar i matteböckerna som...

dsc00562 (MMS)

Tja! Sitter och kollar i matteböckerna som är kurslitteratur i nästa års mattekurser:) (envariabelanalys och calculus). De ser riktigt roliga ut så nu längtar jag ännu mer! Boken i envariabelanalys verkar dessutom riktigt grym. Och faktiskt så är större delen av den på sanna nivå som vi är i matten nu. Jag ska till stadsbiblioteket sen, (sitter på universitetsbiblioteket nu) och kolla om den finns att låna där. (Här är den referenslitteratur). I så fall så kommer jag nog använda den till större del redan i den här kursen. Åh det är så kul med matte. Det är så spännande att äntligen få lära sig språket som boken om universum är skriven på. Och vet ni vad? Jag tycker att det är det vackraste språk som finns! Nu ska jag få några uppgifter gjorda i fysiken, om jag får ro att arbeta. Jag är så ivrig så jag vill springa iväg till biblioteket med en gång. Sedan ska jag hem och städa lite, och sedan fortsätta mitt lilla kvällsnöje, att plugga kosmologi och relativitetsteori. Skönt att ha som avkoppling!

2011-03-31
 11:00:32

TORSDAG 31/3 2011

Hejsan!

Sitter på matteföreläsning och lär mig allt om imaginära tal.
Ni vet, tal som inte finns men som man måste räkna med ändå.

Full fräs i morse. Började vid kvart över åtta med fysikföreläsning. Men det mesta var bekant. Det var mest elektriska spänningsfält, coulombs lag och sånt.

Snart ska jag gå och avregistrera mig på en kurs, Biologi B, vilken jag inte behöver läsa. Jag har väntat in i det sista med att stryka mig, för den verkar rolig. Men jag känner att jag behöver all tid jag kan få till fysiken och matten.
Sedan ska jag köpa lunch och sätta mig och plugga en stund.

På lördag blir det fest:)

Jag hade ju också tänkt ge mig ut på en liten utflykt på lördag, men det får nog vänta. Jag har lite andra saker att ordna denna månaden. Bland annat en flygresa som ska bokas till i sommar:) (spännande?)
Jag ska ju inte berätta allt förrän det är klart. Men ledtrådar kan vara att det som sagt innebär en flygresa, samt att det typ är årtiondets händelse.

Nu ska jag väl återgå till det komplexa talplanet. Men än så länge är det rätt lätt. Mamma gick igenom det här med mig för flera år sedan, haha. (Du är en nörd! Jag vet att du läser detta, morsanporsan!)

Pusspuss

View from above..

2011-03-29
 14:07:48

Hejsan:) Sitter och pluggar för fullt:) Fi...

dsc00561 (MMS)

Hejsan:) Sitter och pluggar för fullt:) Fick just tillbaka matteduggan som jag klarade:) yes! Nu fortsätter uppladdningen!

2011-03-29
 11:32:28

TISDAG 29/3 2011

Hejsan!

Lite dåligt bloggande på sista tiden..

Jaja, jag pluggar för fullt i alla fall.
Idag blir det sista racet inför tentan imorgon. Denna dag ska ägnas åt att rita kurvor och repetera polynomdivision med liggande stolen.

Är verkligen väldigt sugen på att få reda på reslutatet från fysiktentan nu, men det kommer nog dröja ett litet tag till:)

Annars så har det börjat dyka upp lite spännande planer inför i sommar. Det ser ut att lösa sig, men jag skriver inget här förrän det är bokat och klart.

Jag måste dessutom få allt klart med sommarjobb. Jag måste helt enkelt ha ett jobb i sommar, men det kommer nog också lösa sig väldigt snart. Hoppas jag.

Vi hörs kanske senare!

En bilresa hem från Gränna i somras.

2011-03-26
 15:54:24

LÖRDAG 26/3 2011

Nu är det gjort!
Sista ordet är skrivet och sista knappningen på miniräknaren avklarad.
Blev såklart färdig vid 12, men har chillat sedan dess.

Har alltså haft en stor tenta i Fysik (våglära, rörelsemängd och periodisk rörelse).
Drabbades ju av den allvarliga stämningen i går eftermiddags, så jag stannade kvar i skolan och pluggade till tiotiden. Sedan gick jag hem i mörkret för att (som jag trodde) sova i några timmar.
Tji fick jag. Ibland kan man helt enkelt inte sova.
Vid tretiden gav jag upp försöket och satte mig vid datorn istället. Ibland är det bättre att dygna än att riskera att försova sig.
Vid halv sju drog jag på mig kläderna, slängde i mig en macka (för att ladda på med lite kolhydrater) och sprang iväg och inhandlade en stor kopp svart kaffe.
Klockan åtta började tentan, och ett par minuter i tolv lämnade jag in den med andan i halsen. Hade gärna suttit en timme till.
Men jag tyckte ändå att det kändes rätt bra. Nu väntar bara den ångestfyllda tiden fram tills att vi får resultatet.
(Och så klart sjuktjobbigtsvår mattetenta på onsdag, men den har jag ju glömt bort för tillfället;))

På grund av sömnbrist, vilken jag har ersatt med en oproportionerlig mängd koffein (svart kaffe, redbull) och dextrosol, så vet jag inte om jag är i form för att förstå någon mer avancerad matematik just nu. Så jag kanske är hemma och storstädar istället. Det behövs alltid efter en tentaperiod. Kanske är bra att vila hjärnan lite. Men i morgon, på måndag och på tisdag ska det KÖTTAS intergraler och primitiva funktioner!

Haha, jag råkade halka in på min fysikprofessors CV (via LiUs hemsida när jag skulle kolla en annan sak).
Han har alltså forskat i teoretisk fysik i ett antal år. Han var bland annat docent i teoretisk fysik i Kiev.
Ganska hardcore med andra ord. Teoretiska fysiker är liksom den moderna vetenskapens rockstars!
Och han ska rätta min tenta. Blä.
Känner bara för att springa dit och slita den ifrån honom och låta min gamla högstadielärare rätta den i stället.
MEN han har ju godkänt alla mina inlämningar, så vem vet.

Jag är förresten helt färdig, och godkänd i hela-kursen-del-ett-förutom-tentan. (Tentan ger ett visst antal högskolepoäng, och övriga bedrifter under kursen ger ytterligare HP. De bedöms var för sig, men man måste ha båda för att klara kursen. För att klara icke-tenta-delen var vi tvungna att göra sex inlämningsarbeten och två laborationer med fullständig redovisning/rapport. Samt så klart få godkänt på detta (betygsskala U,G).
Men jag är som sagt färdig och godkänd, så nu ska jag bara klara tentan (och del 2 av kursen).

Alltså, det blir tydligen lite allmän fotovisning här. Typ: "Kort som Ida har tagit med sin lilla digitalkamera och tycker är fina..."



Nähä. Nu ska jag chilla vidare.
Puss
2011-03-24
 17:43:15

TORSDAG 24/3 2011

Tjena Tjena!
Här sitter jag och pluggar. Förvånade?
Fattigaste dagen i månaden är det också. Men det är ok. Hade i alla fall råd med ordentlig mat:)

Tenta på lördag! Haha, det är nästan lite läskigt för jag har verkligen ingen tentaångest. Känner mig kolugn inför detta. Och det känns ju lite riskabelt. Man mår bra av att vara lite nervös.
Jag får helt enkelt göra lite utmaning av det och dra ut och supa skallen av mig imorgon;) haha.
(Nej det ska jag inte. Jag skojar!)

Men det känns som lite falsk trygghet. Jag vet ju att det inte är fullt så lugnt som det känns. Men jag klarar ändå de flesta uppgifter jag stöter på utan problem. Och de problemen jag stöter på är sådant som jag egentligen kan, men glömt bort tillfälligt på grund av hjärnsläpp.
Det jag håller på med nu är att slakta gamla tentor och försöka hitta de största fällorna. Dessa slaktar jag grundligt och gör sedan lite anteckningar på våran egenskrivna formelsamling som vi får ha med oss för att komplettera.
Men tja. Det ska nog gå bra om jag är skärpt och noggrann. Men visst vore det lite ödets ironi om jag fick U på denna?
Typ Murphys Law.
Jag är rädd. Jag är obehagligt lugn. SKRÄM MIG!

Vad gäller mattetentan så kör jag på strutstekniken. Jag låtsas helt enkelt att den inte finns, och kommer så göra fram tills lördag eftermiddag. Då tar jag upp pluggandet igen. Nu är det fysik som gäller.
Wah. Tänk så svårt det här var i början av kursen. Och hur lätt det är nu. Wunderbar!

OCH SNART! Snart så smäller det! Snart så börjar perioden jag väntat på hela basåret! Perrioden som kommer ge mig multipla orgasmer varje dag bara av att gå på föreläsningarna!
Haha.
Ja jag talar alltså om den sista läsperioden då vi ska läsa Matte E (absolutbelopp, komplexa tal, mer infinitdecimalkalkyl) och sååå klaaaart: MODERN FYSIK!! Det kommer bli en orgie i elektromagnetism, kärn- och partikelfysik, relativitetsteori och teoretisk fysik.
Förstår ni hur mycket jag längtar efter detta! Nirvana!

Haha, nu åter till pluggandet. Lite mer våglära, rörelsemängd och periodisk rörelse ska köttas. Jag får inte låta mig luras av den ondsinta demon (Jag tror att det är Maxwells Demon som är på rymmen. Med Schrödingers katt.) som säger till mig att allt är fetlugnt. Måste. Plugga. Mer.

Fina Kåkenhus!

(LiU Campus Norrköping)

2011-03-23
 11:51:34

ONSDAG 23/3 2011

Hejsan!

Usch, dåligt bloggande de senaste dagarna, men jag har väl lite glömt bort det.

Hade en trevlig helg hemma i föräldrahemmet. Kollade på lite film med en påse Riesen på lördagkvällen, och på söndagen åkte jag hem igen.

Annars har dagarna mest bestått av plugg. Fast i måndags var jag rätt trött.
I går körde jag räser hela dagen. Klarade av en småkrånglig matteinlämning som handlade om intergraler och primitiva funktioner.
Sedan köttade jag rörelsemängd, vektorer och periodisk rörelse hela kvällen. Kom hem vid halv tio cirka.
Börjar kännas bra nu inför lördagens tenta (första delen i Fysik B + fördjupning). Värre känns det inför nästa veckas mattetenta (Matte D + fördjupning.) Men det ordnar sig som vanligt med lite plugg.
Nu är det tamigtusan inte långt kvar på det här basåret! Sista tentan skrivs 26 maj (om det inte blir några omtentor, ta i trä.)
Sedan väntar en sommar, som jag ska göra det bästa av, och sedan flyttar jag mig själv, och så småningom mitt pick och pack ner till Linkan, och Campus Valla, för att på allvar påbörja den långa väg som jag ska vandra de närmaste nio åren.
Men först, NOLLE-P! Hur peppad får man bli?

Haha, idag väntar i alla fall mer plugg. Rörelsedelen på de gamla tentorna, som jag sysslade med i går, gick som en dans.
Så det ska jag bara repetera lite de kommande dagarna. Det jag ska KÖTTA är våglära. De enkla uppgifterna är liksom mycket enkla, men de mellansvåra och svåra, är mycket svåra. Men det kommer jag ha koll på på lördag.
Det känns faktiskt grymt bra inför den här tentan. Bättre än jag trodde att det skulle göra. (Men det kanske har ändrats tills i kväll;))
Vi får se hur det känns på lördag eftermiddag när skiten är skriven.

Vi hörs väl under dagen, om jag skulle mobilblogga^^

Ah, home sweet home. Snart kommer jag!

2011-03-19
 13:10:49

LÖRDAG 19/3 2011

Hejsan!
Jag sitter på "kontoret" (grupprummet där jag alltid är och pluggar. Jag är oftare där än hemma, om man räknar bort de timmar jag sover.) som vanligt.

Tänkte fixa ett par uppgifter i fysik. (ljudvågor. Räkna med decibel och sånt. Man måste räkna med logaritmer, och det är inte min allra starkaste sida. Jag har svaga sidor i matten också, tro det eller ej;))
Om någon timme ska jag vandra iväg till pendeln och ta tåget till Tranås för att vara hundvakt när morsan och farsan åker till Arlanda och hämtar min bror. Jag tänkte tillbringa kvällen framför Discovery Channel, i hopp om att det ska gå någon intressant dokumentär:) Men så klart ska jag tillbringa några timmar med skolböckerna först.

Blev glad idag när jag skulle köpa lunch och hittade en fräsch caesarsallad!
Det är nämligen lite svårt för mig att hitta bra lunch som faller in i alla mina kriterier.

Jag vill äta naturligt. Det innebär att jag vill ha relativt obehandlad mat. Jag äter ganska sällan lagad mat, utan tar hellre nyskuren sallad, några hela tomater och en hög med räkor.
Så klart är det svårt att få tag på helt obehandlat kött, men ska ju inte äta det rått;) Men jag äter mycket fisk och skaldjur. Då gärna rökt fisk, vilket faktiskt går att få tag på för ett bra pris om man håller ögonen öppna och vet vart man ska gå. Äter också mycket tonfisk på burk.
När jag äter nöt, fågel eller svin så blir det ofta i form av rökt skinka, eller rökt kalkon. Några skivor av detta är utmärkt att strimla ner i en sallad. Kyckling äter jag också en del, men då för det mesta kall (för det är godast.)
Så som sagt, obehandlad mat. Och ofta har jag inte så många ingredienser. Jag vill se exakt vad jag stoppar i mig. Om jag behöver läsa på innehållsförteckningen för att veta vad som finns i maten, så hoppar jag oftast över den till vardags.

Jag är inte rädd för att äta fett (så länge det är nyttigt fett, inte typ transfetter och andra skitfetter.)
Däremot försöker jag hålla sockerintaget på en rimlig nivå. Jag äter inte enligt LCHF, jag äter alldeles för mycket frukt och grönt för att kvalificera mig till den kategorin. Men jag äter inte pasta, ris, potatis eller liknande till vardags. Försöker också att dra ner på brödet. Äter hellre fil (jag är filofil som sagt) med blåbär eller liknande. Ibland har jag en näve frön i.

Jag äter lagom stora portioner. Jag äter tills jag slutar vara hungrig, men slutar innan jag blir påtagligt mätt.

Jag dricker sällan alkohol. Att läsa organisk kemi är en bra medicin mot att dricka alkohol, när man inser vilket gift det är, och vad som faktiskt händer i kroppen när man dricker. (Vet ni att etanol omvandlas till etanal i kroppen innan det blir nedbrutet? Etanal är en farlig aldehyd, som vanligtvis ses som ett gift. Och det vi upplever som bakfylla är i själva verket förgiftningssymtom från etanalen.)
När jag dricker strävar jag efter kvalitet framför kvantitet, och njuter hellre av ett par fina mörka Ale, än drar i mig tio Sofiero.

Jag röker ibland, vilket är en kvarleva från fjortisåren. Men jag är inte heltidsrökare. Det brukar mest bli på fester, eller i goda vänners lag. Nikotin är en starkt beroendeframkallande drog, och även den ett gift, och såklat ska man vara väldigt varsam med att använda den också. (Visste ni att i cigarettrök finns bla cyanväte. Cyanväte var en huvudingrediens i Zyklon B, vilket användes i andra världskrigets gasduschar.)

Men trots min filosofi om mat, och hälsan som kommer från det man stoppar i sig, så anser jag också att det är fel att vara fanatisk.
Har man en bra och hälsosam grund att stå på, så är det ingen som helst fara att stoppa i sig en chokladbit någon gång ibland. Det är ingen fara att gå ut och äta någon gång, eller stoppa i sig en pizza dagen efter en krogrunda.
Du blir inte tjock av att äta godis. Du blir tjock av att äta godis för ofta.
Ikväll kan det exempelvis mycket väl hända att jag äter en påse chips, och några bitar Riesen:)

Jag mår bra av min kost. Jag är glad, stark och pigg, utan uppenbara bristsymtom. Så länge man mår bra och har en filosofi man tror på, så är det ok. Och när man studerar på det sättet jag gör, så är kosten väldigt viktig för att hjärnan ska kunna fungera optimalt.

Nu ska jag äta upp min caesarsallad (kyckling, kalkon, grönsallad, tomater och parmesanost), så hörs vi senare!
2011-03-18
 12:30:38

FREDAG 18/3 2011

Då var det dags igen, för en resa in i matematikens underbara värld!



Låg uppe för länge igår och kollade på dokumentärer om Tjernobyl.
Men nu har jag sovit ut, och tagit en lugn förmiddag, så nu är jag utvilad.
Nu drar jag bort till campus och pluggar till sent.
2011-03-17
 21:29:26

TORSDAG 17/3 2011

Hej!
Kom precis hem.
Känns som att min hjärna har blivit söndertuggad, svald, smält, utskiten och hoppad på.
Men det är ändå kul, och jag lär mig hur mycket som helst. Jag känner mig lite som Leibniz när han (också) upptäckte infinitesimalkalkylen, hela tiden. (Jag har bestämt mig för att sympatifangirla Leibniz nu, för att alla håller på och beundrar Newton, men stackars Leibniz blir helt bortglömd. Han var faktiskt också jäkligt awesome. Men nu kompenserar jag genom att hårdbeundra honom. Jag vet att han skulle varit glad om han levat;))

En tanke slog mig också här om dagen. Jag har gått omkring och tyckt att matten jag sysslar med är rena nybörjarmatten, och nästan skämts lite för att jag tycker att det är krångligt ibland. Men sen insåg jag att jag jämför mig med fel personer.
Man blir lite skadad när man har det umgänget jag har, och det är klart att detta är nybörjarmatte för matematiker och tekniska/teoretiska fysiker.
Men om jag jämför med övriga samhällets mattekunskaper så är ju detta faktiskt ganska avancerade grejer. Och det kändes bra att inse.

Usch, jag kommer verkligen sakna matten och fysiken i framtiden. Jag kommer ju bara läsa en ynka mattekurs nästa år. Känns lite sorgligt, men jag får se till att njuta nu den tiden jag har kvar.
Och kan jag så tänker jag försöka pressa in ett par kurser i matte/fysik i min framtida utbildning också.
Teoretisk fysik, och teoretisk matematik är och kommer alltid att förbli ett stort intresse hos mig.
Så stort att jag har haft väldigt svårt att välja att satsa på kemin (som jag är lika intresserad av, men dock mer begåvad inom. Dessutom känner jag mig mer hemma i labbet än i mitt studentrum.) Men nu har jag sökt till i höst. Och mitt förstahandsval blev, precis som jag bestämde för någon månad sedan,
Kandidatexamen i Kemi - molekylär design
Vid Linköpings universitet

Det har varit en lång väg att gå. För drygt ett år sedan var jag övertygad om att jag skulle läsa astrofysik vid Uppsala Universitet.
Men jag är så oändligt glad att jag gick det här basåret. Det har gett mig så mycket. Jag har en grund som är så mycket bredare än den någonsin kunnat bli på gymnaiset. Jag vet redan nu hur universitetet fungerar, och jag har lärt mig så mycket om studieteknik och hur jag fungerar.
Jag har fått bevisat för mig själv att jag verkligen satsar på rätt karriär, och att det är något jag klarar av.
Och framför allt så har jag insett att det trots allt är kemi jag ska syssla med.
Jag kan verkligen rekommendera ett basår. Jag anser att jag har gått den bästa möjliga vägen. På det här sättet har jag både en pedagogisk utbildning, OCH naturvetenskaplig kompetens.

Nähä, nu ska jag dunka Matte Matik på spotify, och fortsätta mitt lilla kvällsprojekt (läsa in mig på kärnteknik).
Jag säger godnatt med en bild på THA MAN!
Gottfried Wilhelm Leibniz!


Källa: www.google.se
2011-03-17
 12:44:28

Hejsan:) Här sitter jag och pluggar våglär...

dsc00559 (MMS)

Hejsan:) Här sitter jag och pluggar våglära:) Jag har fixat en bra planering för mitt tentaplugg nu, så det ska nog gå vägen. Kom hem sent igår eftersom jag hade tredje världskriget med trigonometriska ekvationer räknat i radianer. Men jag vann till slut, och den sista tiden stod jag vid whiteboarden och dansade, räknade och sjöng med i alla Aquasånger som spelades på min mobil:) (Jag har en 90-tals-nostalgi-spellista på mobilen som jag lyssnar på när jag vill bli på gott humör och tänka tillbaka på alla mellanstadiediscon och jävelskap man höll på med:)) Nu ska jag snart ha fysiklabb igen, vilket är ganska störande i och med att det avbryter mitt pluggande. Jag hade föredragit att ha den på förmiddagen i stället. Efter labben så blir det pluggmaraton till sent. Idag ska jag bli färdig med halva vågläran, färdig med trigonometrin och hunnit en bit på avsnittet om gränsvärden. Hårt kan det tyckas, men jag trivs superbra med det här höga tempot. Jag blir bara lat om det går för långsamt. Och jag gillar verkligen mina pluggdagar framför whiteboarden. Det värsta med att plugga på det här viset är att man blir totalt avskärmad från resten av verkligheten. Det enda som är intressant att prata om är studierna och typ exakt vilken metod man använder för att lösa en speciell uppgift. Men i sommar blir det ju en liten pluggpaus. Suck. Vad ska jag ta mig till? Sommarlov suger. Det är bara slöseri med potentiell pluggtid..

2011-03-16
 16:47:38

Hej:) intensiv dag idag, precis som alla d...

dsc00558 (MMS)

Hej:) intensiv dag idag, precis som alla dagar kommer vara innan tentorna är klara för den här gången. Jag sprang upp vid halv tio i morse. Vid tio var jag på campus för att hämta ut förra veckans fysiktenta, som jag fick 4 på, Yay:) Sedan köpte jag lunch och gick till ett grupprum och pluggade i några timmar:) Vid tre sprang jag tillbaka för att skriva dugga i matte, och nu sitter jag och pluggar igen:) Kommer hem kväll någon gång, så vi hörs väl då:)

2011-03-15
 08:00:00

TISDAG 15/3 2011

Hejsan och god morgon!

Idag väntar en heldag med männen i mitt liv!

Isaac Newton

Albert Einstein

 

Källa: www.google.se

2011-03-14
 18:42:57

Plugghjälpen!

Nu så, nu kommer ännu en ny kategori.
Tillåt mig att presentera: Plugghjälpen!

Här kommer jag dels hjälpa er med skoluppgifter i matematik, kemi och fysik.
Vill ni ha hjälp med en uppgift är det bara att skriva en kommentar, i vilket inlägg som helst på bloggen.

Jag kommer också med jämna mellanrum lägga upp uppgifter jag själv stöter på, eller har löst under min skolgång.
Nivån kommer vara bred, ända från högstadienivå och upp till de svåraste gymnasiekurserna.
I höst kommer jag även lägga upp kemiuppgifter på universitetsnivå.

Ni får också komma med önskemål om områden jag ska ta upp.

Så... Nu tar vi och fixar MVG åt alla!

Källa: www.google.se

2011-03-14
 18:26:07

MÅNDAG 14/3 2011

Ja det är faran med matematik,
man vandrar runt som levande lik.
Och det som en gång kallades människa,
liknar nu mest en räknemaskin.




Hejsan!

Idag har jag varit borta på campus och pluggat trigonometriska ekvationer.
Var rätt trött så det gick åt en del kaffe.

På vägen hem gick jag förbi stadsbiblioteket och lånade lite kurslitteratur.
Jag tycker ju att våran Fysik B bok är jättedålig, så jag lånade två andra som tar upp samma saker.
Lånade också två Matte D böcker.

Imorgon öppnar antagningen. Tjoho!

Nu kommer snart en ny kategori!
2011-03-13
 21:57:14

SÖNDAG 13/3 2011

Hejsan!
Är hemma i mitt lilla studenthem igen efter en trevlig helg:)

I lördags gick jag upp och gjorde mig iordning och packade i lugn och ro.
Sedan småsprang jag till tåget, som jag såklart var lite halvt sen till.
(För er som inte vet så är jag alltid lite smått sen till tåg. Det är nog genetiskt.)
Åkte iväg till Tranås, och på tåget vann jag ett parti hjärter mot datorn efter en episk och hisnande sista omgång där jag hade hjärtat i halsgropen och fick finslipa mitt strategiska tänkande;)
Slog mitt förra poängrekord med fem poäng, men dumma datorn fattade fel, så det infördes inte i statistiken av någon anledning. Typiskt, när man äntligen gör något bra;)

Väl i Tranås mötte jag upp mina föräldrar, och åkte hem till dem och hängde ett tag. Min ena storasyster med sambo kom förbi en sväng för att repetera kvällens violinkonsert med pappa.
Vi gjorde oss iordning och åkte bort till festlokalen för att fira min farbror som fyllde 60. Där väntade en kväll fylld med spännande tal, massor akademiker, nypressade kostymer, champagne och Mozart.
Det var hemskt kul att få träffa alla släktingar på pappas sida som man ser allt för sällan.
Vi åkte hem runt midnatt, men mamma och pappa försvann snart igen då de skulle skjutsa min bror till Arlanda (Han är i Frankrike i en vecka:)), och jag var hundvakt under tiden.
Somnade efter ett tag, men väcktes några timmar senare.
Jag gick upp och mötte mor och far, som var tillbaka, och sedan låg vi alla och sov i några timmar. (Fast jag gjorde ett antal avbrott i vilandet för att gå promenad med hundar och läsa några nummer av "Illustrerad Vetenskap". (Hmm, man kanske skulle börja prenumerera?)
Sedan dukade mamma fram smörgåsbord, och vi snackade en stund innan det var dags för mig att åka in till stationen för att ta tåget hem, med ett rykande färskt nummer av "Forskning och Framsteg" som jag köpte med mig. (Åh, dessa tidningar, måste läsa oftare!!)

Jag anlände till Norrköping, och med en rykande het latte (jag börjar bli beroende) i handen, promenerade jag bort till China, dit vi alltid brukar gå när vi går ut och käkar, för en trevlig middag med en vän.
Kom hem för en stunde sedan, och sitter och chillar nu:)
Snart ska jag avsluta helgen enligt tradition, men senaste avsnittet av Solsidan!

Det har varit en trevlig helg, skönt att träffa folk och få byta miljö lite.
Denna veckan som kommer ska ägnas åt plugg. Jag börjar tentaplugga imorgon, så då ska jag lägga upp ett schema.
På lördag har jag först planerat in en liten utflykt, och efter det så tar jag tåget ner till Tranås igen för att vara hundvakt, kolla på Discovery Channel, och läsa "Illustrerad Vetenskap".
Åh, så bra det låter:)

Godnatt på er!
2011-03-11
 19:28:02

Peace, Love and Countrymusic!

Hejsan:)
Här kommer ett inlägg om musiken i min värld!

Jag lyssnar ju, som ni inte kan ha undgått att förstå, på countrymusik.
Varför i hela friden lyssnar jag på det? Varför lyssnar jag inte på Rix-FM som normalt folk?

Jag är uppvuxen med musiken. Jag har ett antal yrkesverksamma musiker på både mammas och pappas sida. Därför har musiken alltid haft en stor och naturlig plats i mitt liv. Jag är i princip uppvuxen på spelmansstämmor och med svensk folkmusik omkring mig. Jag har själv spelat ett antal instrument genom åren. Bland annat cello, fiol, blockflöjt, tvärflöjt och gitarr.
Detta har gjort att jag redan från början har vuxit in i ett annat musiktänkande än många andra i min ålder.
Jag har utvecklat en musikalitet, och uppskattar idag de flesta genrer. Jag kan lyssna på allt från Beethoven till Finntroll.

Dock letade jag i det närmaste omedvetet länge efter den perfekta genren. Genren som skulle förena alla mina favoritkomponenter hos musik.
Jag hittade countrymusiken tack vare min mormor, som är squaredancecaller, och alltså också uppskattar countrymusik.
Jag kan väl ha varit en 11-12 år när jag började lyssna på country, och sedan dess har det alltid varit det jag återvänt till. Det är verkligen genren som kombinerar det, i mitt tycke, bästa med musik.

Det jag vill ha är:
- Gunget och känslan jag hittar i blues.
- Känsla och mening i sången.
- Fartfyllda fioler och skickliga musiker med känsla av den irländska folkmusiken.
- Låtar som handlar om det vanliga livet, med saker som man kan relatera till.

Allt detta hittar jag i country.

Ni ska så klart få ett smakprov av låtarna som spelas mest här hemma just nu:

Lynn Anderson - Ride, ride, ride



Lynn Anderson - Rodeo Cowboy



Emmylou Harris - Even cowgils get the blues

(Efter tips av countrymormor!)


Waylon Jennings - Tonight the bottle let me down



Waylon Jennings - Mommas, Don´t let your babies grow up to be cowboys
2011-03-11
 18:40:10

FREDAG 11/3 2011

Hejsan!!
Jag har haft en lugn och härlig dag i solen!

Började med en förmiddag i tvättstugan, samt lite pyssel och städ hemma.
Efter det sprang jag bort till campus och fixade en inlämning, sedan förbi en kompis en sväng, och sedan gick jag i affärer en lång stund och ögonshoppade och smuttade på en latte.
Tja, jag ska väl inte ljuga, jag kom ju inte tomhänt hem. Ett par peelinghandskar och lite kroppspeeling följde med.
Köpte också ansiktsmask och lite frukt, så ikväll ska jag ha lite tjejkväll och skämma bort mig själv.
Det är viktigt att se till att unna sig lite vardagslyx ibland. Och det behöver inte kosta särskilt mycket heller. Ansiktsmasker kan man ju få för typ en tjuga, och förutom det så kommer man långt på lite hudlotion, hårinpackning, nagelfilar och nagellack, vilket de flesta tjejer säkert har hemma ändå.

Det har varit en sådär lite extra härlig, vanlig vardag.
Har tagit lite pluggledigt idag, för jag har pluggat så duktigt innan. Igår blev vi ju klara med labben strax innan lunch, och efter det sprang jag och köpte en kebabsallad, och sedan satt jag på campus till kvällen och hårdpluggade fysik och matte.
Mysigt och intressant såklart, men svårt.
Vi var alla rörande överens om att den inlämningen vi gjorde i fysiken igår var den svåraste hittills, utan konkurrens.
Inte nog med att fysiken börjar bli komplicerad, men det börjar krävas helt andra mattekunskaper nu, och det tar ett tag att få in det:)
Kan ju helt klart säga att våran Fysik B ligger hästlängder från Fysik A. Det är ett ganska stort hopp.
Men allt ordnar sig med lite plugg.

I helgen blir det en sväng till Tranås, 60-års kalas står på schemat. Nästa vecka börjar jag tentaplugga. Det är ju bara två veckor kvar tills vi har två stora och svåra tentor.

Nu tänkte jag ta och skriva ihop ett inlägg till er om musik.

Vi hörs!!
2011-03-10
 10:11:00

Hejsan:) jag är uppe och springer:) vi har...

dsc00555 (MMS)

Hejsan:) jag är uppe och springer:) vi har fysiklabb nu och leker med lasrar:) efter det ska jag ta itu med ett par inlämngar i fysik och matte. Vi har börjat blanda in aningen svårare matte i fysiken nu, så jag ska derivera för fullt hela eftermiddagen:) Vi pratar om rörelse i två dimensioner, och jag räknar på allt från flygplans hastighet i förhållande till marken då det träffas av en vinkelrät vind från sidan, till beräkningar av en kurva som bildas när en boll kastas ut från en höjd. Lite synd bara att man sitter instängd i ett klassrum när det är så fint väder ute:)

2011-03-09
 13:05:26

ONSDAG 9/3 2011

Hej på er!
Har kommit iordning nu och ska ta en promenad i det härliga vårvädret bort till campus för ytterligare en heldags plugg:)

Vi hörs om en stund:) Tänkte mobilblogga lite:)

2011-03-08
 19:26:12

TISDAG 8/3 2011

Hejsan:)
Skrev visst inget mer igår, men oroa er inte. Jag lever fortfarande och jag ska inte sluta blogga den här gången:)

Var fett trött i huvudet efter tentan så det blev inget plugg sen. Jag var hemma och pysslade om mig själv och mitt hem lite istället.
Men tentan gick bra, så nu väntar jag spänt på resultatet.
Man kan ju förstås inte förutsäga resultatet så bra. Någon gång kanske man var säker på att man fått en 5a, och så slutar man på en svag 3a.
Vi har ju betygssystemet U,3,4,5
U står för underkänt.
Eftersom vi läser så pass mycket överkurs jämfört med motsvarande kurser i gymnasiet (en del av våra kurser ligger ju på universitetsnivå) så har vi ju så klart större kunskaper än gymnasieeleverna.
Därför skulle min uppfattning vara att:
3 motsvarar ungefär ett VG på gymnasienivå.
4 motsvarar ungefär ett MVG.
5 motsvarar MVG++

Vi måste alltså ha motsvarande VG för att klara kursen.
Om man skulle skriva U på en tenta så får man göra omtenta.
Om man inte klarar omtentan så får man skriva en ny omtenta. Kruxet är att de ligger i augusti, och vi måste vara klara med basåret den 15 juni får att få en garantiplats. (Vi har ju platsgaranti på valfritt civilingenjörsprogram, naturvetenskaplig kandidatexamen, eller lärare inom matte/NO.) Vi har alltså vår utbildning i höst säkrad. LiU garanterar att vi kommer komma in på något. Om det är för många basårare som vill in på samma, och basårsplatserna inte räcker till, så får man konkurrera med basårsbetygen.
Jag vill ju in på programmet: Kemi - molekylär design, vilket inriktar sig på organisk kemi och läkemedelskemi.
Man får hålla på att designa molekyler, och Linköping Universitet är mycket framgångsrika inom detta. De har många aktiva forskare och gör många nya, fantastiska upptäckter, framför allt inom nanokemi.
Det brukar inte vara så högt tryck på det programmet, så vi får ju hoppas på det bästa:)
Förra året fick alla basårare sitt förstahandsval.

På onsdag nästa vecka öppnar studera.nu portarna för alla ansökningar:)
Jag vet ju vad jag vill in på, men jag ska fundera lite på vad jag mer ska söka.

Nähä, slutpratat om skolan för idag.
Jag har snöat in på westernfilmer, så jag ska mysa ner mig i sängen med en semla framför "Once upon a time in the west".

Igår kollade jag på "Blazing saddles". Den är grym. Se den.

Sussa sött nu om vi inte hörs mer ikväll!
2011-03-07
 07:24:31

MÅNDAG 7/3 2011

Godmorgon:)
Jag sitter och häller i mig svart kaffe och laddar, men jag ska resa mig och gå snart.
Tror att jag stannar kvar efter och pluggar i ett par timmar i alla fall. Det hinner jag ju, och då får jag ändå massor ledigt i eftermiddag.

Nähä, vi ses på andra sidan...
2011-03-06
 22:54:12

SÖNDAG 6/3 2011

Hejsan:)
Kom hem för en stund sedan. Är något trött i huvudet nu, men jag har gjort allt jag kunnat så nu gäller det imorgon.
Gick som vanligt bättre att plugga idag. Bakslaget är ju bara en dag, och alltid 2 dagar före tentan.

Nu ska jag få några timmars sömn innan jag sticker iväg. Funderar på att ha pluggledigt i morgon eftermiddag för en gångs skull, och i stället röja lite här hemma. Det ser ut som det brukar göra efter en tentaperiod.
Men vi får se hur jag gör. Jag måste planera mina studier inför veckan först innan jag vet om jag har tid att vila upp hjärnan.
Godnatt på er!

Jag skulle behöva en vecka på en sån här plats.

Där lugn och harmoni blandas med sommar, glädje och dans.

Där det inte hela tiden finns problem som ska lösas.

Där tiden försvinner någonstans strax innan gryningen.

Där omvärlden drunknar i de trolska tonerna från näckens fiol.

2011-03-06
 13:11:45

SÖNDAG 6/3 2011

Hejsan:) Jag är så klart uppe och springer sedan ett tag tillbaka:)

Har precis klätt på mig och ska bege mig iväg mot campus nu för sista pluggracet innan tentan.
I dag blir det mycket repetition, och godis.

I dag är det varmt och soligt, så nu åker vårjackan på:)

Sommaren kommer, snabbare än man tror:)
2011-03-05
 20:08:57

LÖRDAG 5/3 2011

Hejsan igen!
Nu är jag hemkommen igen efter dagens pluggrace.
Hade bakslagsdag i dag som vanligt.
Jag får alltid det två dagar innan tenta. Då känner jag att inget funkar och att jag är dum i huvudet. Men det ordnar till sig dagen efter.

Idag var det inte så farligt, men lite trögare gick det med tänkandet. Jag hann inte exakt allt som jag tänkt hinna, men det är inte så mycket kvar, så jag hinner gott och väl ikapp imorgon. Då ska jag dessutom repetera en del, och sen gäller det på måndag!

Ikväll ska jag mysa med mina instrument och försöka utveckla den sidan ännu mer. Har köpt med mig lite snacks också.

Nu är det inte långt kvar tills jag ska söka utbildning tills i höst. Tur att jag vet vad jag ska söka. Ingen panik där inte.
Paniken ligger i att klara de fem tentorna jag har kvar denna termin. Matten börjar bli rätt svår, och fysiken är ljusår ifrån den nivån vi var på i höstas.
Men allt brukar ordna sig om man pluggar ordentligt.

Sen kommer sommaren med massor jobb. Hoppas att det blir kul. Jag gillar ju i vilket fall som helat att ha något att göra. Och har väl tänkt göra något roligare än att sitta instängd i industridammet som jag gjorde förra sommaren.
2011-03-05
 17:30:00

LÖRDAG 5/3 2011


Sitter säkert och pluggar huvudet av mig nu, men jag tänkte i alla fall bjuda på lite underhållning.

Detta är ett exempel på min humor.



Tänkte prata lite om min musiksmak någon dag också. Ni vet ju redan en del om den.
För tillfället är jag mer än vanligt såld på Bluegrass.
Så här i huset hörs fiol och banjo dygnet runt i princip. Förutom när jag själv spelar gitarr (bluegrass).
Jag vill också ha en banjo. Och jag vill bli bra på att spela på min fiol.

Vi hörs igen när jag kommer hem!

2011-03-05
 15:00:00

Dag 08 - Ett ögonblick


En helt vanlig kväll.
En sommarkväll.
Solen har ännu inte hunnit sjunka ner bakom trädens toppar, men den har slutat plåga oss med olidlig hetta.
En ljummen vind leker i håret.
Man känner gräset och den varma stenen under bara fötter.
I handen finns en kall öl.
Stämningen är munter.
Krogen väntar senare på kvällen, men man har inte bråttom.
Ett andetag.
Ett ögonblick.
Ett helt vanligt, men ack så underbart ögonblick.
2011-03-05
 12:12:13

LÖRDAG 5/3 2011

Looki.
Ungefär lika seriös som jag känner mig.

Nu ska jag bara hitta en bra jacka som jag kan ha i den härliga värmen, sen ger jag mig av mot affärerna:)

Det kommer upp lite tidsinställda inlägg under dan ( om det funkar), så ni inte får för tråkigt.

Jag vet ju att ni lever endast för mina uppdateringar.

2011-03-05
 10:36:55

LÖRDAG 5/3 2011

Godmorgon!

Såå härligt att vakna av solens strålar!
Somnade så klart för sent i går, men nu är jag i alla fall vaken. Ska snart börja fixa mig iordning och se till att komma ner på stan. (Jag bor ju i stan egentligen, men det blir lätt att man säger så och menar Drottninggatan.)

Pluggar fysik större delen av dan sen. Inför en tenta har man ju inget som helst liv. Men ikväll när jag har varit duktig så får jag i alla fall vin, så det blir ok.

Mycket som ska lösa sig framöver. Nästa vecka kommer nog bli ganska händelserik på sina håll.
Jag har massvis med personer jag måste ringa till, uppgifter som ska göras och problem som ska lösas.
Dessutom har jag en labb. På fredagen åker jag dessutom till Tranås för att spendera helgen där med att vakta hundar, umgås med familjen och gå på 60-års kalas.

Det ska faktiskt bli lite kul ändå. Denna vecka har ju varit ganska monoton. Men jag har lärt mig mycket fysik, för att se det positiva.

Nähä, jag får väl börja ta tag i mig själv...

¤*¤*¤

Källa: www.google.se

2011-03-04
 21:10:03

FREDAG 4/3 2011

Hejsan!
Har precis kommit hem från campus:)
Har köttat Ellära hela dagen, så nu sitter Ohms lag, Coulombs lag och Joules lag som ett smäck.
Har förstått en hel del i hur man räknar ut spänning, ström och resistans i exempelvis en adventsljusstake med seriekopplade lampor, och jag har räknat ut hur stor energi som tillförs till elektronerna i en partikelaccelerator.
Det är fanstastiskt hur mycket man faktiskt lär sig på universitetet om man bara pluggar ordentligt!

I slutet var jag dock så trött så jag satt och räknade fel hela tiden. Men det är ok. Jag måste bara dubbelkolla allt jag gör på tentan på måndag.

Nu ska jag ta det lugnt med min dator och min gitarr en stund innan sängen väntar.

I morgon ska jag såklart plugga en hel del, men jag ska också ta en sväng på stan och införskaffa nödvändigheter som pennor, kollegieblock och vin.
Vinet kommer dock drickas efter att jag pluggat klart.
Don´t drink and derive!

Funderar på att kolla på Godzilla imorgon. Det har varit väldigt mycket internskämt om Godzilla de senaste dagarna när vi har pluggat.
(I vissa uppgifter är det enligt oss inte Anna som flyttar en låda över ett golv med friktionskraften 42 N. Det är heller inte en sten med massan 0,20 kilo som faller från en höjd av hundra meter. Stackars Godzilla har fått utstå en hel del. Men vi är övertygade om att hon kommer vaka över oss på måndag ändå.)
Det blir ju lätt en ganska flummig stämning när man suttit och råpluggat i några timmar. Och det är då som de suspekta internskämten smyger sig på.

källa: www.google.se

Vi hörs i morgon, om jag inte bloggar mer ikväll! Godnatt på er!

 

2011-03-04
 13:45:00

Åh, en stor sten lättade just från mitt hj...

Åh, en stor sten lättade just från mitt hjärta. En stor och viktig del av mitt slingriga lilla vårprojekt ser ut att lösa sig. Det här ska bli så otroligt kul!

2011-03-04
 12:28:46

FREDAG 4/3 2011

Nu så, nu ska jag ge mig av. Sjukt skönt att ta en lugn förmiddag och vakna ordentligt innan man sätter igång med pluggandet. Huvudet blir ju mycket bättre då.

Har ett litet ärende på väg till campus, och så ska jag köpa med mig lite lunch, men snart så.
Jag får hoppas att jag har lika bra flyt som igår, för det kändes verkligen bra när jag gick hem. Den känslan vill jag gärna behålla till tentan på måndag.

En dagens med mitt hopplösa hår. Vet inte riktigt vad jag ska göra med det. Det hade ju i alla fall kunnat växa sig långt över natten...
Orkar inte riktigt ha hårförlängning i nu.

Jaja, vi hörs om en stund.
Jag tänkte göra ett försök att blogga ganska mycket här framöver. Så får vi se hur det funkar.
2011-03-04
 10:31:03

FREDAG 4/3 2011

Tja sötisar!
Sitter yrvaken i sängen och ör sur för att jag glömde köpa frukostfil igår.
Jag äter alltid fil till frukost: Det är det enda som jag tycker är gott när jag precis har vaknat. Brukar ha en liten skvätt müsli till, och ibland bär och frukt när jag vill lyxa till det.
Men denna morgon får jag alltså ingen fil.

Dock är det en rätt bra morgon ändå. Solen lyser in genom persiennerna så att man riktigt känner hur våren är på väg.
Jag gillar ju vintern, men det behöver ju inte betyda att jag inte gillar när våren kommer:)

Snart kan man ha ballerinaskor och tunna skinnjackor. Och grilla. Och sitta i gräset en ljummen, ljus kväll med massor vänner och god öl.

Med solen i ögonen...


Meen, det ska jag inte göra idag. Idag ska jag plugga fysik så det står härliga till. Laddningar och Elektricitet ska jag kötta sönder så att jag kan rabbla det i sömnen:) Räknar inte med att vara hemma förrän ikväll någon gång, men jag ska mobilblogga! I swear!

Undertiden ska jag be att få tipsa om en jätterolig aktivitet. Det blir nästan som ett spel^^
Gå in på någon webbutik som säljer kläder och spara ner idiotmycket bilder på olika plagg, förslagsvis i olika mappar (typ: byxor, skor, skjortor...). Sedan öppnar du PowerPoint och gör ett bildspel där du har en outfit för varje ruta. Detta bildspel kan ju fungera som en inspiration, men du kan ju så klart också lägga in bilder på dina egna kläder och matcha. Har man många bilder så kan man hålla på i oändlighet!

Nähä, jag kom just på att jag har en drickyoghurt i kylen^^ Yay!
2011-03-03
 20:44:16

Universitetsliv! Laborationer

Äntligen kommer det som ni har väntat på!

Laborationer är ju en naturlig del av en naturvetenskaplig utbildning, och det är både nyttigt och roligt. Man lär sig faktiskt väldigt mycket av att se det som man läst om i teorin hända framför ens egna ögon.

Hur förbereder man sig för en laboration?


Innan laborationen så ska man först och främst ha läst igenom labbanvisningen man har fått utskickad, så att man vet vad labben handlar om. Sedan gäller det att läsa in sig på teorin bakom, så att man vet vad labben kommer att handla om.
Vi får ut ett antal förberedelseuppgifter, som man ska ha gjort och lämnat in innan labben börjar.
Man ska också noggrannt ha läst igenom säkerhetsföreskrifterna som gäller för en laboration.
Första gången man kommer till labbet så får man skriva under på att man tagit del av, och tänker följa alla regler och säkerhetsföreskrifter, och vi blir ibland förhörda under labbarna.

Nu så, till själva labben. Som exempel så får ni se bilder från en laboration där vi extraherade koffein ur te.
(Bilderna blir större om ni klickar på dem!)


När man anländer till labbsalen så ska man förbereda sig genom att plocka av sig alla smycken, sjalar, hängande kläder etc.
Man ska gärna sätta upp håret i en tofs om det är långt, och spotta ut eventuellt tuggummi (man får inte äta mat i labbsalen!)
Sedan åker labrocken på.


Efter det så plockar man åt sig annan nödvändig utrustning och väljer en plats.
Man ska alltid ha gummihandskar och skyddsglasögon på!


När alla har kommit i ordning så börjar den första genomgången. Våra labbar är mycket längre än på gymnasiet. De brukar ofta ta cirka fyra timmar, och är i ganska många steg, så vi brukar ha det uppdelat i två genomgångar.

Här nedan kan ni beskåda två tvättäkta doktorer i organisk kemi, som går igenom labbens första steg med oss.


Sedan är det bara att börja rota fram alla mräkliga mojänger man ska använda, och börja slåss om kemikalierna.
(Man ska inte slåss i en labbsal. Man får snällt vänta på sin tur.)
Vi började med att koka en tepåse i natriumkarbonatlösning (för att tanninerna ska bli till salter, som därmed blir vattenlösliga).


Efter en stund såg det ut så här:


Efter detta började det tunga arbetet med att extrahera koffeinet från den bruna smörjan.
Det gjorde vi med hjälp av diklormetan (koffeinet löser sig i detta, medan tanninerna stannar kvar i den basiska (bruna) vattenlösningen). Vi extraherade med hjälp av en centrifug i flera steg, och varje gång förde vi över den transparenta diklormetanlösningen till en E-kolv med hjälp av en pasteurpipett. Efter det torkade vi den organiska lösningen med magnesiumsulfat (binder vattenrester från extraktionen). Vi filtrerade lösningen så att det bara var rent koffein löst i diklormetan kvar, och sedan drev vi bort diklormetanet med en rullindunstare.
Kvar hade vi rent koffein!
Här ser ni (nästan i alla fall) allt koffein som finns i en tepåse. Det är ett fint, vitt pulver.


Efter detta hade vi genomgång igen.
Vi skulle nu analysera våra prover med hjälp av tunnskiktskromatografi (en analysmetod som går ut på att man låter en mobil fas vandra över en stationär fas, och på vägen ta med sig blandningen man vill undersöka. På grund av de olika komponenternas polaritet, så fastnar de på olika ställen på den stationära fasen.)

Vi skulle analysera vårt koffein, den acetylsalicylsyra (finns bland annat i värktabletter. Kallas också Aspirin) vi tillverkade labben innan, och en magnecyl-brustablett som skulle innehålla både koffein och acetylsalicylsyra.
Vi löste de olika proverna i etanol, i varsitt provrör.
I en bägare hällde vi vätskan som var vår mobila fas (etylacetat)


Vi applicerade våra prover på den stationära fasen, en platta med kiselgel, och sänkte ner den i den mobila fasen, som började vandra.


Efter detta studerades proverna under en UV-lampa, och här ser man tydligt hur fläckarna befinner sig på olika ställen. Det som är längst ner (mot min tumme) är koffein, och "kometen" är acetylsalicylsyra!


Sedan är det dags för städningen! Allt måste vara skinande rent när man går där ifrån. Saker ska ligga på sina platser och allt ska vara diskat. Kärl som har innehållit organiska föreningar diskas med aceton. Det är också viktigt att komma ihåg i vilken slaskburk man ska hälla ut rester. Många av de ämnen vi håller på med får inte hällas ut i slasken.

Att tänka på i labbet:

-Var noggrann!

- Ta det lugnt! Tävlingen ligger inte i vem som blir klar först, utan vem som har bäst slutresultat. (det finns ju alltid en tävling;))

- Var inte nervös. Det gör inget om du spiller i början. Arbetsbänken tål det, och det gör dina gummihandskar också.

- Fråga hellre en gång för mycket! Bättre att läraren tycker att du är tjatig, än att du får halva labbsalen att explodera.

- Håll ordning på labbplatsen! Det blir mycket lättare att ta rätt grejer, att se vad man håller på med och att städa efteråt.

- Håll isär kemikalierna! För det första så är många grejer engångsgrejer. Pasteurpipetter använder man en gång, sen slänger man dem och tar en ny. Häll INTE tillbaka en kemikalie i flaskan om det skulle bli över. Den har blivit förorenad av att vara i luften och på din arbetsbänk.

- Ha stenkoll på vart brandsläckare, ögondusch, kroppsdusch och brandfilt finns. Olyckor kan hända!

- OM olyckan skulle hända, och det skulle börja brinna, släck inte elden med vatten! Vatten kan reagera häftigt med många kemikalier. Använd istället kolsyresläckare. Men tänk på att det är väldigt kallt, så använd det helst inte på en kompis. (Använd brandfilt istället.)

- Ha inte linser på dig! Det kan bli problem om du skulle behöva använda ögonduschen. Ha istället vanliga glasögon.

- Det som finns i provrören kanske ser ut som vatten, men det är det oftast inte. Behandla alla kemikalier som om det vore koncentrerad svavelsyra.

- Ett laboratorium är ingen lekplats. Visst kan man ha en avslappnad och skön stämning, men arbetet ska alltid vara seriöst.

- Ett laboratorium är en riskfylld miljö, men om man beter sig rätt så är det också en väldigt stimulerande miljö. Se till att ta tillvara på tillfället och ha så roligt som det bara går!

¤¤¤

Snart kommer uppföljaren till det här avsnittet, och det kommer handla om Labbrapporten och efterarbetet!
Arbetet är ju inte slut bara för att man lämnar laboratoriet!

Men jag avslutar den här delen med några bilder från vårat laboratorium under en härlig eftermiddag i Januari!

. .
2011-03-03
 18:39:00

TORSDAG 3/3 2011

Tjo!
Kom precis hem från campus. Har köttat fysik sen halv nio i morse så man är ju lagom seg nu.
Ska slappa här hemma resten av kvällen.

Men det gick bra! Fick upp flytet ordentligt, och nu sitter Arbete, Effekt, Verkningsgrad och Termodynamik som ett smäck!
2011-03-03
 08:21:48

TORSDAG 3/3 2011

Hejsan!
Jag är uppe med tuppen för att springa bort till campus och plugga fysik exakt hela dagen. Inlämningsuppgift på förmiddagen och tentaplugg resten.
Inlämningsuppgiften tar upp rörelsemängd och sånt.
Vad gäller tentan ska jag idag plugga Rörelse längs en bana, Energi och Termodynamik.

Igår var jag på Campus Valla i Linköping och lyssnade på information om valet, och man blev ju rätt peppad. Om tre månader är jag färdig! Och snart är det höst. Det ska bli så awesome!

Fast i natt drömde jag att jag ändrade mig och skulle läsa till civilekonom på Handels istället. Alla blev jättesura på mig och sa att jag aldrig kommer klara det. De sa även att jag inte längre hade deras stöd.
Fast då svarade jag att när jag är färdigutbildad så kan jag köpa deras stöd.
Haha.
Även fast det hade varit kul att vara business-woman (för en dag) så hade det nog inte varit någon speciellt bra idé.
Jag kommer ha världens mest awesome jobb om nio år, och det byter jag inte bort!

Nähä, fysiken kallar (som den alltid gör). Jag tar inte med datorn, men jag kan fortfarande mobilblogga!

Sedan ligger jag efter med massor inlägg, men de kommer!

Så här lagom ofixad och osminkad ser jag ut nu. Jag ska ju bara hänga i biblioteket och slita mitt hår resten av dagen.



Har ni sett detta? Bilden är från en labb, och det vi gör är tunnskiktskromatografi.
Här håller vi på att analysera prover av koffein, acetylsalicylsyra och en brustablett som sades innehålla de båda.
(Och nej, den är inte radioaktiv. Kiselgel ser ut så när man lyser med UV-ljus^^ Men ni kan ju låtsas att det är en bit plutonium om det känns coolare:))


Hörs sen!