2010-09-30
 18:02:54

Hej:) nu laddar vi med pizza inför kvällen...

dsc00531 (MMS)

Hej:) nu laddar vi med pizza inför kvällens och nattens pluggrace. Imorgon gäller det, då ska vi visa hur awesome vi är. Alla som inte blir godkända får stå i ett hörn med dumstruten på. Jag börjar bli sexfixerad. Sex är nämligen den poäng man måste få imorgon för att bli godkänd. Så håll tummarna för mig!

2010-09-30
 13:58:20

TORSDAG 30/9 2010

dsc00530 (MMS)

Tjaa, sitter på tåget på väg mot hålan nu. Ska bara springa bort till min hyresvärd en snabbis och säga upp min lägenhet, sen åker jag tillbaka till Norrköping igen:) Ikväll blir det matteplugg, och imorgon skrivning. Sen ska jag hämta ut nyckeln till mitt nya boende^^ Sen är det helg. Blä. Helg innebär åka till hålan och packa och städa i två dagar och inte få pussa på pojkvännen en enda gång. Men det ger sig. Snart bor jag ju i Norrköping, och då blir nog helgerna bra. Då ska jag hänga i mitt studentrum och kolla på The Big Bang Theory och plugga och sånt:) Och jag ska göra rummet übermysigt, så man verkligen trivs där:) I går hade vi som sagt exkursion, och det innebar en förmiddag i skogen och leka fältbiolog, samt en eftermiddag i labbet och rita diagram och analysera prover. Det var mysigt, och lite småkul, trots att jag fick hemska flashbacks från naturrutan i våras. Jag som svurit att jag aldrig ska göra något sånt igen... På campus fanns dock en bokhandel, och hyllvis med kurslitteratur. Det gick så klart inte att komma ut därifrån utan att köpa någonting, så en bok om grundläggande astronomi fick följa med mig hem:) När vi kom hem var vi ganska trötta så vi chinchillade resten av dagen.

2010-09-29
 08:16:34

ONSDAG 29/9 2010

dsc00529 (MMS)

Tja bloggen! Sitter på campus i Linköping nu, redo för exkursion i biologi. Vi ska gräva hål vad jag har förstått.. Det gör så klart att jag får obehagliga minnen från naturrutan i våras. Blä. Men det här blir säkert mycket roligare:) Sen blir det matteplugg inför skrivningen på fredag.. Lite kul är det också att se campus Linköping i och med att det kanske ska bli mitt häng i fem år:) Jäklar vad smart jag kommer vara när jag går ut, med en civilingenjörsexamen eller en master i fysik. Det ska bli härligt att slå alla som inte trodde på mig på käften. Och jag är mer peppad inför nästa höst än någonsin. Nu kör vi!

2010-09-27
 18:47:56

MÅNDAG 27/9 2010

dsc00528 (MMS)

Spana in mitt nya hem! Haha, ärligt talat ska jag väl bo i en flygel, men ändå, man måste ju bo med lite klass och stil;) Som ni förstår har jag skrivit kontrakt på ett studentrum, och kommer bli Norrköpingsbo på fredag:) Jag kunde inte vara gladare:) Det känns som att det är dags att lämna hålan bakom sig och söka sig mot nya äventyr:)

2010-09-26
 09:33:31

SÖNDAG 26/9 2010

Hej!
Har haft en riktigt trevlig gårdag.
Gick lite i affärer och kollade på kläder jag inte har råd att köpa, och sen blev det lite lunch.
På kvällen vankades det fest, och den blev riktigt trevlig.
Lugn och glad hemmafest med trevligt folk slår inte fel:)
Några timmar, och några Gin&Tonic senare, skulle vi dra ner på stan och käka pizza.

Pizzabagaren (med glimten i ögat): "Äh, jag orkar inte baka fler pizzor, ni får baka era själva!"
Ida (helt allvarlig): "Får man det?"

Men det fick man faktiskt, lite i alla fall, så jag marscherade glad och nöjd in i köket och satte igång att knåda deg XD.
Fast jag hade uppenbarligen ingen talang för pizzabakandets konst, så jag fick gå ut igen efter ett tag:)
Fast det var ju ändå kul att se att de inte har något att dölja, och att köket är fräscht. Det ger ju förtroende:)

Efter pizzan drog vi em och jag rasade i säng.
Nu har jag vaknat, insett att eftersom jag inte handlade igår så har jag ingen frukost hemma, och är hungrig. Men det löser sig nog för jag ska snart fara ut till ridklubben och kolla på deras klubbtävlingar i hoppning.
Man måste ju bejaka alla sidor av sig själv;)
Men jag kommer nog samtidigt vara lite sur över att inte jag är med själv...
2010-09-24
 18:27:25

FREDAG 24/9 2010

Hej!
I dag blev jag återigen rik, tack vare CSN:)
Dagen fortsatte i samma mycket trevliga stil med att vi ÄNTLIGEN började gå igenom derivata under morgonens föreläsning. Det blev inte sämre av att jag fick lite större förståelse för logaritmer under mattelektionen på eftermiddagen.
Men fyra timmar matte gör saker med hjärnan, den gör hjärnan trött, så nu vilar hjärnan lite.
Nu sitter jag på tåget mot byhålan, där jag ska tillbringa min helg.
Ikväll ska jag se till att dagen även avslutas på ett bra sätt, genom att hämta ut mina nya böcker som äntligen har kommit. Sen ska jag nörda matte och fysik ett tag.
Jag ska också köpa lite gott till munhålan, för att så småningom sjunka ner framför TV:n där det först väntar en dokumentär om nanoteknik, och sedan blir det Stargate:)
Härlig kväll^^

Måste försöka få resten av helgen att gå fort och vara rolig med så att jag snart får åka tillbaka till Norrköping igen.
Nästa vecka består nog av matteplugg, eftersom vi har en kontrollskrivning nästa fredag. Då ska de kontrollera att vi kan det vi ska kunna så här långt fram i kursen:)
2010-09-22
 12:07:00

22/9 2010

Heej! Här är jag igen:)
Precis hemkommen från en mattelektion och lite påföljande matteplugg. Kul och givande.
Nu ska vi käka lite lunch, och sen beger vi oss av till skolan igen för att plugga lite mer matte^^
Funktioner är det centrala just nu, och jag har tillbringat en stund med att slakta räta linjens ekvation, ni vet: y=kx+m
En typisk uppgift kan se ut:

Bestäm koordinaterna för skärningspunkterna mellan den räta linje som går genom punkterna P1=(-5;1) och P2=(7;25) och koordinataxlarna.
Bestäm sedan arean av det område i xy-planet som begränsas av koordinataxlarna och den räta linjen.


Det är när man börjar räkna med sånt här som matte blir riktigt intressant. Det är nämligen nu som man börjar se hur matten kan överföras till verkligheten. Att se en ekvation ta form som en linje, en parabel, eller en tredimensionell figur är nästan som magi, fast en mycket logisk och begriplig magi. Matte är ju nyckeln till allt. Allt är matte. Universum och allt där i kan beskrivas med matte. Förstår du matte förstår du universum, eller du har i alla fall koden till att på sikt förstå det.
Att lära sig matte är som att flytta till Grekland, inte fatta någonting, men plötsligt så lär du dig grekiska. Det blottar en helt ny värld av möjligheter, som förut var dolda.
Att lära sig matte är som att vara extremt närsynt, men plötsligt få på sig ett par glasögon.

Jag önskar så att fler förstod hur fantastiskt spännande matematiken är. Det är så otroligt synd att det ämnet är så hatat.

Jaja, slut på glorifieringen. Budskapet: Jag gillar matte.

Ikväll händer det faktiskt en rolig grej, som jag kanske berättar mer om sen. Efter det har jag hört ryktas om klassfest^^ Vi har ju inget på schemat imorgon:)
2010-09-20
 18:51:42

20/9 2010

Tjaa!
Sitter på tåget på väg hem till byhålan. Känns ju lite B som vanligt, men man måste väl visa sig där också ibland.

I fredags var vi ute ett gäng från klassen och åt lite god mat och tog en öl (och några fler öl, och lite Tequila, och Cosmopolitans, och drinkar osv...) Riktigt trevlig kväll som dock slutade rätt tidigt.

I lördags åkte vi och storhandlade lite, och sedan bäddade vi ner oss i sängen för lite "Planet of the Apes" maraton. Myspyskväll!

Söndagen handlade mycket om valet. Själv åkte jag hem och röstade, och åkte sedan tillbaka för att gå på valvaka.

I morse firade jag mannen lite med frukost på sängen och paket, för han fyller minsann år! Sedan var jag inne på facebook och lite andra ställen, och blev arg och skrev ett argt blogginlägg^^ Sedan har vi haft en föreläsning och tja... Nu åker jag hem.

Ikväll blir det lugnt. Ska umgås lite med min gitarr:) Sedan tåget tillbaka imorgon för matteföreläsning. Trloigtvis om funktioner. Igen. Gah, derivata nuuuu!
2010-09-20
 12:04:34

20/9 2010

Det var ett jäkla klagande!
Sure, valresultatet blev knappast som alla ville, men vem hade förväntat sig det? Vem hade förväntat sig att 100% av Sveriges befolkning skulle bli nöjda?
Ett demokratiskt val har genomförts, svenska folket har röstat och resultatet av detta står klart.
Och det första jag ser när jag går in på typ vilket forum som helst är en mur av gnäll över den "hemska, nygamla, äckliga mördarregeringen".
Jag hade så klart till fullo förstått att de rödgröna väljarna gjort statusuppdateringar i stil med: "Nej vad synd att det blev blå regering!", "Bättre lycka nästa val, då tar vi dem!", "Tusan också!" och mer i den stilen.
Men när man ser statusuppdateringar av typen: "Mitt liv är över!" "Jag ska immigrera till USA!" "Detta är en dag av landssorg", "Jag kan inte längre bo här! Jag skäms över mitt land", "Välkommen till fyra mardrömsår, jag ska gå och gräva ner mig!" och så vidare.
Då undrar man lite hur de resonerar. Okej, det blev blå regering, men det är inte ett resultat av något sorts myteri. Det är ett resultat av en demokratisk folkomröstning!
Uppenbarligen vill en majoritet av Sveriges befolkning ha en blå regering, och det är ju självklart synd för de som inte vill det.
Men att istället för att uttrycka lite vanlig besvikelse, så beter folk sig som småbarn i en sandlåda. Småbarn vars dagisfröken precis sagt till dem att "Nej, du får minsann ta den blåa spaden istället!", fast ungen vill ha den röda.
Folk skriker ihjäl sig om det hemska land vi bor i, och vårt mardrömsstyre, utan den minsta vilja att se saker och ting ur ett lite större perspektiv.
Vi har demokrati för tusan! Ni får gå och rösta! Och när ni gör det, då kan ni inte uppskatta den otroliga lyx det är att få göra det, utan ni gnäller ihjäl er om att alla inte tycker precis lika dant som ni.
Tjura lite ni, det är ok. Men tjura inte som att Hitler återuppstått och invarderat oss med en armé av stridsrobotar. Och när ni slutat tjura, visa lite tacksamhet. Och när ni gjort det, tja, vi har ju ett till val om fyra år, och mycket kan hända innan dess.

Nu säger jag inte att detta bara gäller rödgröna. Det hade säkert låtit precis lika dant om de blåa om valresultatet varit annorlunda.

Och ja, SD kom in. Nej, det är väl inte särskilt trevligt. Men de kom in för att en tillräckligt stor andel av svenska folket vill att de ska sitta där.
Var 20:e svensk röstar på SD. Och eftersom att SD har blivit så otroligt mobbat så vågar större delen av väljarna inte erkänna det. Jag garanterar att ni har flera SD-väljare i er bekantskapskrets. Bororsans-flickväns-lillasysters-kompis, som är så snäll och timid, och skulle rösta på miljöpartiet. Är du säker på det?

Och BTW, chilla. Ett parti som är så hatat som SD kan knappast varken bli stort eller långvarigt. Hela Sverige kommer ju jobba emot dem, och många SD-väljare kommer bli knäckta av hatet.

Min slutliga poäng är väl att man måste visa lite större acceptans för folks åsikter, och mycket större tacksamhet för det land vi lever i.
Som någon klok människa en gång sa:
Jag hatar dina åsikter, men jag är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem!
2010-09-17
 10:31:30

17/9 2010

Tjaa:)
Sitter i skolan och har klassföreståndartid:)
Det är egentligen bara information om skolan, så det är rätt lungt.
Efter det ska vi fixa färdigt en inlämningsuppgift i matte, och sen blir det mattelektion:)

Mellan det ska lunch käkas, och då är det tur att ICA ligger en minut från Täppan^^

Annars leker jag med Albert, och han trivs också bra här på universitetet:)

Ska kanske gå en sväng på stan sen, annars får vi se vad som händer ikväll, det är ju fredag:)
Vi ses då!!
2010-09-16
 20:04:14

16/9 2010

Heej!
Sitter på tåget tillbaka till Norrköping efter en trevlig sväng i min lilla hemstad.
Hade en intressant shoppingtur innan, som resulterade i att jag äntligen, efter mycket funderande, införskaffade en minilaptop. Jag fick till en mycket bra deal med försäljaren så det var ingen stor utgift.
Albert (såklart) är en PC, en ASUS närmare bestämt, och han är ganska liten, bara 10,1 tum. Men han är alldeles utmärkt att ha med sig i väskan, och på en föreläsning eller så. Och det kommer bli så skönt under NaNoWriMo i november.
Att installera startprogrammen var inga problem, men att få igång det mobila bredbandet var en annan sak. Det visade sig att det pedagogiska instruktionshäftet innehöll cirka 50% av de instruktioner man behövde.
Allt annat som skulle installeras, sättas i rätt läge och aktiveras fick man liksom lista ut själv.
Okej, jag är väl mer kompetent inom området än en grottmänniska, men jag är ljusår ifrån att vara en expert, så det tog sin lilla tid.
Men till slut fick jag till det, och sedan var det bara att ladda ner och installera Firefox (vem orkar harva omkring på Explorer?) och sedan var Albert fit for fight!
Sedan var det bara att rusa till tåget.

Jag bjuder såklart på en bild på lilla Albert, och storebror bredvid:)
2010-09-14
 10:18:32

14/9 2010

dsc00525 (MMS)

Så här taggad är jag nu inför den väntande matteföreläsningen! Under de kommande två timmarna ska våra hjärnor grillas till dödens gränsland. Vår föreställningsförmåga ska sättas på hårda prov och vår intelligens ska få utstå dess hårdaste prövningar hittills. Nej, jag skojar. Men vi ska nog gå igenom derivata, och det ska bli kul:) kaffet står framför mig och i magen finns gröt, så jag är redo:)

2010-09-12
 20:26:10

12/9 2010

Tja, jag har blivit väldigt dålig på att ladda upp bilder här, men sånt är livet...
Är i alla fall tillbaka i Norrköping nu, och vi ska snart äta middag. Sedan väntar lite myskväll med Sci Fi, chips, dip och glass:)
I morgon har vi en föreläsning i biologi, men jag ser mest fram emot på tisdag, då vi ska ha en matteföreläsning, och börja med nästa nivå, vilken motsvarar matte C. Begrepp som derivata ska introduceras, och ta en självklar plats i våra hjärnor, och jag är mer än glad. Det vi börjar med nu är grunden för att kunna förstå så mycket, och jag kommer använda det här så mycket. Jag har sett fram emot detta länge nu.
Och det är också kul att tiden går framåt. För varje vecka som går så kommer jag närmare och närmare fysikkursen som vi ska börja med senare i höst.
Det ska bli så skönt att bli färdig med biologin (som jag egentligen inte ens behöver...) och få börja med de riktigt intressanta grejerna:)
Som ni märker är det mycket skola just nu, men det är så mitt liv ser ut. Det är där mina tankar är, och det trivs jag bra med. Jag har ju inte valt en utbildning som inte intresserar mig.
Det är det fina med universitetet, att man får välja själv vad man vill läsa, och att man sedan läser ENBART det...
Fast i och för sig finns det mycket bra med universitetet...
2010-09-11
 17:42:38

11/9 2010

Heej!
Nu har jag pysslat massor med bloggen som synes, och jag är inte klar än, men nu tar jag en paus. Nu kan ni ju i alla fall läsa inläggen och större delen av menyn.
Resten fixar jag under helgen:)
2010-09-11
 13:53:28

11/9 2010

Hej! Nu har jag vaknat, gått upp och ätit frukost i min ensamhet...
Jag tänkte ta och pyssla lite med bloggdesignen innan jag tar tag i dagens matteplugg, och ikväll får vi se vad som händer...
Men först, de utlovade bilderna på campus!

Den här bilden är tagen utanför bomullsspinneriet, där vi har några lektioner ibland.
Utanför bomullsspinneriet...


På väg till/från bomullsspinneriet...





Inuti bomullsspinneriet:




Kåkenhus, där är vi rätt ofta:


Vy från kåkens baksida:





Inifrån innergården på den lite modernare Täppan, där vi är mest:

2010-09-10
 13:23:40

10/9 2010

dsc00523 (MMS)

Druvsocker och VitaminWell Focus ska hjälpa mig att klara av eftermiddagens fyratimmars mattelektion. Kul är det, men det sliter. Efter det ska jag för ovanlighetens skull åka hem till min håla för att tillbringa helgen där, så klart med ännu mer matteplugg:) Jag har flyt för tillfället och det känns riktigt skoj. Jag har också planer på att fixa en riktigt awesome bloggdesign:) Det ska bli skönt att ta det lugnt med mina ekvationer ett par dagar, men ännu skönare att återvända till världens bästa Norrköping på söndag:) Nu börjar lektionen, det luktar nästan bränt av all hjärnkapacitet..

2010-09-09
 18:37:45

9/9 2010

Heej, här är jag igen:)
Tillbaka i Norrköping efter en väldigt rolig kalasmottagning och en sväng hem till min lilla ursprungshåla.
Dagen har bestått av en föreläsning i cellbiologi, som vi är inne på nu, och lite matteplugg i cafeterian. Vi har precis ätit middag och jag tänkte snart sätta mig med matten igen. Det är ju väldigt viktigt att jag verkligen förstår grunderna.
Innan pluggade man ju mest för betygen, och lärde sig tillfälligt det man behövde för att kunna klara proven, men nu är det annorlunda. Nu lägger jag ju grunden för min framtida yrkeskompetens. Det jag lär mig nu kommer jag använda dagligen i framtiden, och jag bör snart kunna det baklänges i sömnen. Det betyder att jag måste lägga betydligt större vikt vid förståelse av grunderna än jag gjort tidigare, och det tar ju lite tid.
Denna tentaperiod är väl egentligen den minst intressanta. Grundläggande matte, som man behöver kunna för att syssla med det roliga, och biologi som inte är mitt största intresse...
Nästa tentaperiod blir lite roligare, med fysik och kemi, men det kommer ändå vara ganska basic. Det jag verkligen ser fram emot är våren, som för min del troligtvis bara kommer bestå av matte och fysik (yay!), och särskilt då sista perioden, då jag kommer läsa Fysik B och motsvarade Matte E. Då kommer jag vara i sjunde himmelen hela tiden:)
Fast i vår står jag också inför ett problem. Ett svårt val ska göras.
Jag måste välja vad jag vill plugga sen, och vart.
Jag trivs ju väldigt bra här i Norrköping, men det finns väldigt intressanta utbildningar på andra ställen.
Just nu funderar jag på följande alternativ:
* Luleå Universitet - Civilingenjörsutbildning i Rymdteknik med inriktning Astrofysik.
* Uppsala Universitet - Kandidat- och masterexamen i Fysik med inriktning Astronomi/Astrofysik.
* Stockholms Universitet - Kandidat- och masterexamen i Astronomi.
* Linköpings Universitet - Kandidat- och masterexamen i Fysik och nanoteknik.
* Linköpings universitet - Civilingenjörsutbildning i Teknisk Fysik.
Fler alternativ kommer säkert dyka upp, och jag kanske ändrar mig vad gäller val av inriktning. Men som det känns nu är det fysik jag vill satsa på. Förutom Astrofysiken hade jag gärna nördat ner mig i den teoretiska fysiken, ja jag har många drömmar. Men det måste ju vara något man kan leva på också...
Jag har för övrigt funderat på en kandidatexamen i matematik, men det brukar bara hålla tills jag kommer på att det finns fysik också... Fysik är ju liksom matte, fast i en intressantare form.
Blaha, det löser sig nog. Något kommer jag ju säkert plugga, och det blir nog bra i slutändan, även om jag mot all förmodan skulle sluta som typ dagisfröken... haha.
2010-09-06
 19:41:41

6/9 2010

Tjaa!
Sitter hemma hos Niklas, som har rymt till campus för att umgås med andra elnördar...
Dönar Shanaia Twain och tänker på att jag borde plugga istället för att hänga här. Mycket matte behöver läras in, för vi ska snart påbörja C-kursen.
Vi har också biologi för fulla muggar, och idag lärde vi oss lite grunder i cellbiologi på ett mycket intensivt sätt, men med hjälp av koffein och druvsocker fixade det sig:)
Nu har vi inga fler lektioner förrän på onsdag klockan kvart över ett, och en del andra aktiviteter står på schemat^^
Imorgon är det kalasmottagning i Linköping större delen av dagen, och på onsdag bär det av tillbaka till Tranås en sväng.
Nähä, nu ska jag gå ut och värma gårdagens pizza, och sen blir det en djupdykning i matteboken^^
2010-09-05
 19:26:30

5/9 2010

dsc00522 (MMS)

Sitter i Linköping och väntar på att ersättningsbussen ska gå:) Trodde först att vi skulle åka med bussen på bilden XD. Vågar man gå på en sån buss? Haha. Det kändes i alla fall lite episkt..:)

2010-09-05
 19:04:38

5/9 2010

dsc00092 (MMS)

Hej:) här är en bild från ett konvent jag gärna minns:) sommar, sol och nördar, kan det bli bättre? Nu sitter jag på tåget på väg till Norrköping igen:) Imorgon börjar allvaret igen med en mattelektion vid kvart över åtta. Då är det himla skönt att vakna upp i Norrköping med några minuters promenad till campus:) I fredags var det i alla fall sittning, och den var himla trevlig. Efter det drog vi vidare till trappan för lite partaj, och så småningom avslutades kvällen med Star Wars:) Fast jag var så trött så jag somnade efter typ en kvart.. Åkte hem igår eftermiddag och efter mycket strul med ersättningsbussar kunde jag äntligen infinna mig på kräftskivan i föräldrahemmet:) Smarrigt så klart, men efter en vecka med plugg, fest och socialt umgänge var det en väldigt trött Ida som åkte hem och rasade i säng.. Idag vaknade jag och skulle åka och handla frukost, bara för att upptäcka att mitt kort inte fungerade någonstans. Men som tur är så har jag snälla föräldrar så det löste sig ändå. Tänkte städa och tvätta som tusan men så klart blev jag tvungen att plocka upp min högt saknade gitarr och spela en låt eller 20, och det slutade med att jag fick springa i räserfart till tåget, fast jag hann:) Jag har funderar på varför jag alltid är sen till ett tåg? Allvarligt, det känns som att jag tillbringar 80% av min vakna tid med att vara sen till ett tåg.. Aja, jag har i alla fall ett liv..

2010-09-02
 21:01:24

2/9 2010

Heeej! Här är jag igen^^
Blir kanske inte så mycket bloggande som jag hade velat, men det får jag väl ta tag i...
Livet i Norrköping är intensivt, men stenkul. Vi pluggar hela dagarna och festar hela nätterna. Eller inte, men det är klart att det blir en del nu när det är nollningsvecka.
I går satt jag i skolan och pluggade matte konstant i typ sju timmar. Sedan var jag så trött, så mina ben skakade så jag knappt kunde stå...
Men en matbit senare blev det bättre, och efter det vankades det fest med klassen och våra faddrar.
Jag var så smart så att jag missade sista tåget hem på grund av en liten misstolkning av tågtidtabellen, men vem orkar deppa över såna små petitesser? Inte jag! Jag sprang i alla fall tillbaka till festen, och sovplats löste sig också så småningom:)
I dag har vi... *trumvirvel* ...pluggat!
Kom hem för en stund sen, men nu ska jag snart resa mig ur soffan och springa iväg till tåget igen för att tillbringa även denna natten i Norrköping med en bra film och trevligt sällskap.

I morgon ska vi på sittning, så jag har minsann packat ner lite finkläder:)
Kommer förhoppningsvis hem imorgon natt, och på lördag blir det kräftskiva!

När jag får tid så ska jag skriva om presentationen, lägga upp en ny nedräkning och lägga upp alla bilder jag tagit på campus. Jag måste ju visa hur fint det är:)

Kram!