2011-08-26
 11:27:04

Dagens Grundämne

Låt mig presentera den lilla gynnaren...

VÄTE

 

Väte är det lättaste grundämnet och även universums allra vanligaste.

Väte är vanligtvis en gas, och är mycket lättantändlig. Väte kan naturligtvis också vara både flytande och fast, men bara när det är väldigt kallt. Väte är flytande i temperaturer mellan -259 och -253 grader celsius, om trycket är normalt. Höjer man trycket rejält kan man få väte i fast form, och det är att väldigt spännade forskningsområde.

Väte återfinns i vatten, där två väteatomer och en syreatom bildar en vattenmolekyl.

Användning:

* Väte i flytande form används bland annat till raketbränsle.

* Vanligt väte har en kärna som bara består av en proton. Om det i kärnan också finns en neutron, så heter det Deuterium, eller "tungt väte". Av tungt väte kan man göra tungt vatten, och detta använda bland annat i kärnkraftverk, för att stoppa och bromsa fria neutroner, så att inte reaktionen går över styr.

* När väte blir en jon (ger ifrån sig eller tar upp elektroner), blir det bara en proton kvar. Denna proton har stor betydelse för huruvida ett ämne är surt eller basiskt.

 

Kuriosa:

1937 fattade Zeppelinaren Hindenburg eld och havererade på cirka en minut. Detta sägs ha berott på att man fyllde den med vätgas istället för helium (vilket var det vanligaste). En gnista kan ha uppstått och antänt vätgasen.
Detta var slutet för zeppelinarna.



KOMMENTERA DETTA INLÄGG:

« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar: