2011-08-27
 11:58:00

Dagens Grundämne

I dag har det blivit dags för...

HELIUM



Helium är det näst lättaste och näst vanligaste grundämnet i universum. Under vardagliga förhållanden är det en gas, men kan vara flytande vid låga temperaturer.

Helium är en ädelgas. Det betyder att det yttersta elektronskalet är fullt. Därför är heliumatomen nöjd och glad med tillvaron, och reagerar inte gärna med andra ämnen.

Helium är viktigt att känna till om man vill lära sig hur kärnfysik fungerar, eftersom att helium dels är en fusionsprodukt (två väteatomer smälter samman till en heliumatom. Händer bland annat längst inne i solen.), och dels en fissionsprodukt. (När vissa kärnor sönderfaller, sänder de ut elektriskt laddade heliumkärnor. Detta kallas för alfastrålning, och är väldigt lätt att stoppa.)

Användning:

* Helium används i ballonger, eftersom det är en så lätt gas, men mycket mer ofarlig än väte.

* Helium är en så kallad inert gas, det betyder att den inte antänds och inte reagerar. Därför används den som skyddsgas vid bland annat svetsning.

* Om man andas in helium, kan man prata ganska skojigt en stund. Detta beror på att ljudet har högre hastighet i Helium än i luft.


Kuriosa:

Om man kyler ner helium väldigt mycket, till bara en bråkdel över den absoluta nollpunkten, kommer det bli supraflytade. Då har det ingen viskositet, och beter sig mycket märkligt. Det kan bland annat rinna upp för kanter och igenom glas.


bard

tack för hjälpen, jag har och redovisning ppå detta imorn.

:]



KOMMENTERA DETTA INLÄGG:

« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar: