2011-01-29
 11:12:30

Universitetsliv! Förberedelse...

Hur ska jag förbereda mig för tekniska/naturvetenskapliga universitetsstudier?

Okej, vi börjar från början.

Även om man inte pluggar på universitetsnivå än, så finns det massor man kan göra för att förbereda sig och underlätta för arbetet sen.

Allmänt sett så är det så att många har svårt att komma in i universitetes sätt att studera, eftersom det är mycket eget ansvar.
Man har visserligen föreläsningar, lektioner etc. schemalagda, men de är oftast inte obligatoriska. Man får alltså delta på vad man vill, och förutom det lägga upp studierna som man vill.
Man har heller inte så mycket schemalagd studietid, det är kanske 2-4 timmar om dagen, och vissa dagar ingen alls. Men man rekommenderas att studera cirka åtta timmar om dagen (som ett vanligt jobb), och den tiden som inte täcks av föreläsningar får man alltså lägga upp själv.
Det finns heller inte några andra chanser. Om man missat att lämna in något innan sista datum, så går det inte att komma dragandes med det efteråt, då får man läsa om kursen nästa gång den ges i stället.
Och lärarna/kursansvarige/föreläsarna etc. kommer INTE tjata på dig. Det är ditt eget ansvar att komma ihåg vad du ska lämna in och när du ska lämna in det.

Alltså, jobba med din ansvarskänsla och lär dig ta ansvar för dina studier. Lär dig ha självdisciplin när det gäller studerandet, och lär dig vara punktlig.

Vad gäller de ämnesmässiga förberedelserna så kan det inte sägas nog: Plugga matte!
Matte är det du kommer behöva mest, det är liksom grunden som hela utbildningen står på.
Det är viktigare att ha en bra matematisk grund, än att kunna mycket om ditt specialområde.
Läs alla kurserna som ditt gymnasium ger, vare sig de är behörighetsgivande eller ej. Se till att förstå allt i kurserna och kämpa till dig åtminstonde ett VG. (Tyder på att du gott och väl kan det du behöver kunna för att gå vidare till nästa nivå).
Läs så klart in dig på dina intresseområden, men var öppen för ändringar. Man ska inte vara så fast i sitt valda spår att man inte kan byta om det dyker upp något annat alternativ under utbildningens gång.
Jag var ju exempelvis i somras helt säker på att jag skulle plugga fysik sen, men nu efter att ha läst kemi A och (nästan) B, så känner jag att kemi definitivt kan vara ett alternativ.
Överhuvud taget så ska du se till att skaffa dig en bred naturvetenskaplig utbildning. Lär dig om kolvätenas fantastiska värld, men lär dig lika mycket om kraftmoment, tryck i vätskor och våglära.
A-kurserna i gymnasiet är så allmänbildande för naturvetare, så de kommer du alltid ha nytta av, vad du än väljer att inrikta dig på sen.

Alltså, plugga så mycket matte du kan och se till att förstå det. Var öppen för ändringar och skaffa dig en så stor bredd som möjligt inom naturvetenskapen.


Glöm inte heller bort det viktiga sommarlovet! Det är ju då, under den lediga tiden som du ska se till att repetera allt!
Fråga din lärare om det inte finns ett par gamla, slitna kursböcker som du kan få! Lärare gillar ambitiösa elever, och det är absolut inte omöjligt att tigga till sig gratis kursböcker om de ändå snart ska slängas!

Med detta bör du ha en bra grund för universitetet!



KOMMENTERA DETTA INLÄGG:

« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar: