18:28:26
Frågor och svar..
Nu har jag inte varit så väldans aktiv här på senast, men som ni vet så går mitt bloggande i perioder.
Mitt liv går i alla fall på i vanlig ordning. Mysiga sociala tillställningar och myycket plugg.
Lite extra mycket så här nu innan sluttentorna. Men nu har jag bara en dugga och två tentor kvar, sen är jag klar!
Ska bli hemskt skönt faktiskt.
Dock kommer jag troligtvis plugga sommaren igenom. Har sökt 15,5 poäng förberedande fysik och matte under sommaren, vilket motsvarar 10 veckors heltidsstudier. Har dessutom sökt på KTH (Kungliga Tekniska Högskolan), för de hade den bästa kombon. Såklart är det på distans. Nu är detta ju sen anmälan, så vi får se om jag kommer in och om allt annat klaffar. Men jag hoppas på det. Det hade varit ytterst tråkigt med en sommar utan plugg, och det är inte samma sak att chillplugga hemma utan ett kursupplägg.
Angående i höst så är det eventuellt en viss förändring av upplägget på g. Men det är ingen enorm förändring. Jag berättar mer när det är säkert. (Jag ska fortfarande plugga fysik. Don't you worry!)
Jag tänkte även ta och svara på en fråga som jag ofta får.
Varför får ni inte använda miniräknare på era tentor i matematik?
Det är förstås lätt att dra slutsatsen att vi förväntas vara genier som kan lösa stora tal i huvudet, men så är det inte.
Sanningen är att vi har kommit förbi den nivån då svaret är det viktiga. Vi håller på mycket med matematisk analys. Det vill säga, man analyserar en funktion på olika sätt. Ibland är uppgiften att hitta nollställen, ibland ska man rita upp funktionen grafiskt, Ibland ska man derivera den för att hitta tangenten i en punkt. Ibland kan det vara massor andra saker. Den rena numeriska räkningen är en parentes i sammanhanget, och är mycket enkel. Den är i stort sett på lågstadienivå. (DVS 7-2, -4+5, och liknande).
Som ett ytterst enkelt exempel kan vi säga:
2+5x4=22
Det är i vårt fall viktigare att veta VARFÖR svaret blir 22 (och inte 28), än ATT det blir 22.
Vi har inte miniräknare på tentorna eftersom att vi inte behöver miniräknare på tentorna.
(Däremot behöver vi miniräknare på fysiktentorna. Men där är det också helt andra typer av uppgifter. Vi räknar ofta med värden som är extremt stora, eller extremt små. Exempelvis en vindruvas tyngd på en neutronstjärna, eller attraktionskraften mellan två atomer.)
Vi hörs!
08:23:42
Tja! Nu har jag tagit mitt pick och pack o...
Tja! Nu har jag tagit mitt pick och pack och åkt iväg till Tranås igen för att umgås med min pojk och mina vänner! I morse var det tidig uppgång, vid strax innan sex, för traditionsenligt morgonkaffe och prat med Sanna. Nu har hon dock gett sig av till sin utbildning och jag sitter och ägnar tid åt min utbildning. Detta kommer jag göra större delen av helgen eftersom jag har en viktig mattetenta på måndag. Dock känns det som att allt glidit in nu, och jag har väl egentligen ingen anledning att vara nervös. Men det är jag ändå! Äsch, vad tusan, jag kan ju detta! Det är liksom inte ens svårt längre. I alla fall inte det mesta. Tusan vad kul det är med matte förresten. Bästa ämnet ever. Förutom fysik förstås:) Satt just och tänkte att: "damn, detta skulle jag kunna ägna mig åt resten av livet!" Sedan kom jag ihåg att det är ju just precis det som är planen;) Jag tror att den teoretiska fysiken är helt rätt för mig. Jag får fysik, jag får fördjupa mig i universums djupaste mysterier, och som om inte det var nog så får jag dessutom förmånen att bli matematiker! På köpet liksom! Hur awesome? (Som jag tidigare har berättat så är i stort sett alla teoretiska fysiker även matematiker, eftersom matematiken är för oss som laboratoriet är för kemisten. Det är vårat arbetsredskap som vi använder för att beskriva, forska och bevisa. Gränsen mellan matematik och teoretisk fysik är mycket suddig och enligt många obefintlig. Vi teoretiska fysiker måste ha samma kompetens som en ren matematiker. Många kombinerar också dessa områden. Exempelvis är ju Stephen Hawking även matematikprofessor.) Jaja. Nu ska jag plugga vidare så hörs vi senare!
20:44:20
Kvällstid..
Jag har precis blivit klar med en fysiklabb.
Sjukt flummig stämning men ändå lärorikt:)
Vi skulle med hjälp av dimensionsanalys och olika mätvärden vi fick fram experimentiellt, konstruera en formel för svängningstiden hos en bifilär pendel.
Det vill säga, göra en allmängiltig formel där man kan sätta in exempelvis längd på pendeln och få fram den exakta svängningstiden.
Det var rätt spännande att lära sig mer om hur man bygger upp och konstruerar formler och samband:)
Nu ska jag snart dra mig hemåt till mitt lilla studentrum och sova. Imorgon drar jag till campus typ så fort jag vaknar och pluggar fram till fem, då jag åker till Tranås igen:)
14:08:02
Hej! Jag är sämst i världen på att blogga ...
Hej! Jag är sämst i världen på att blogga just nu men det beror främst på att jag inte har tillgång till internet hos mina vänner i Tranås. Jag har hängt en del där den senaste tiden av olika skäl. Pluggar gör jag så klart så ögonen blöder som vanligt. Men man behöver inte limma fast sig vid skrivbordet och bli socialt isolerad för att klara skolan. Det allra bästa är om man har tillräckligt mycket självdisciplin för att kombinera tuffa studier och ett socialt liv. Man mår trots allt bäst om man får koppla bort plugget ibland. Dock är jag så nördig så att jag tänker på matte hela tiden ändå:) Nu är jag i alla fall på väg till Norrköping för att skriva dugga på komplexa tal (matte E) i eftermiddag. Så klart utnyttjar jag tiden på tåget för att repetera allt, men det verkar sitta som ett smäck! I ett par dar framöver ska jag plugga ganska hårt, och så far jag till Tranås igen på torsdag. Men där blir det varken rast eller ro för på måndag har jag mattetenta. Som tur är så har mina Tranåskompisar också en del plugg att ta tag i så vi ska plugga tillsammans. Helst ute i gröngräset med lite gott käk:) Jaja. Ikväll ska jag vara hemma och kolla på film. Vi hörs väl då!